Over ons

Sjoukje Lautenbach

In 2014 was als ik op een cursus die ging over een bepaalde trainingsmethode voor honden. Daar was ook Gerd Köhler, die vertelde over zijn opleiding Diabetic Alert Dog. Als voormalig verpleegkundige sprak wat Gerd vertelde me enorm aan, zeker ook omdat ik mij als gedragstherapeut voor honden had gespecialiseerd in het “speuren naar geuren”.

Want, hoe mooi is het dat als uw hond een hypo of een hyper ruikt, dat uw hond u dan waarschuwt zodat u kunt reageren. Door het volgen van de opleiding bij Gerd kan ik hondeneigenaren stap voor stap begeleiden bij het opleiden van hun eigen hond tot diabetes-hulphond.

Dit is mijn voorgeschiedenis.

Na ruim 25 jaar als verpleegkundige ( AGZ, OK, MGZ, BGZ) aan het werk te zijn geweest, heb ik in 2007 mijn hart gevolgd, en besloten om van mijn passie mijn beroep te maken. Want ik help graag mensen met een vraag, en ik hou van honden. Ik vind het fantastisch om met honden te werken, te speuren en ik ben geïnteresseerd in hondengedrag. Het mooiste vind ik het om alles wat ik geleerd heb, met elkaar te combineren.

Ik heb (in hoofdlijnen) dit pad afgelegd:

* 2003 -2008 hbo-opleiding Kynologisch gedragstherapeut (Martin Gaus Academie)
Deze opleiding is mijn basis als het gaat om (probleem) gedrag van honden. Hoe ontstaat gedrag, wat is de oorzaak van gedrag wat je als een probleem ervaart, hoe is dat gedrag om te buigen.

* 2008 start Hond & Baas
Mijn passie wordt ook mij professie. Ik richt mij op hondeneigenaren, die willen investeren in hun hond. De adviezen en trainingen die ik geef, belonen het gedrag wat je wilt van je hond.

* 2012 instructeursopleiding Praktijkspeuren, (STC / Henk Bouman)
Ik kom vaak tegen dat honden een hobby nodig hebben die veel geestelijke uitdaging biedt, en dat is speuren bij uitstek! Met heel veel plezier geef ik les in het ( praktijk-) speuren. Honden mogen bij alles wat ik aanbied, hun neus gebruiken. Want dat doen ze goed! Zo goed dat ze ons als mens er zelfs mee kunnen helpen.

* 2014 Behavior Adjustment Training (Grisha Stuwart, cursus De Laar)
BAT is een hond vriendelijke trainingsmethode. Ik vind het belangrijk om meerdere trainingsmethoden te kennen en op maat toe te passen.

* 2014 tot 2015 opleiding training diabetes-hulphond (Diabetic Alert Dog, Gerd Köhler, Duitsland)
Als voormalig verpleegkundige spreekt dit me enorm aan.

* 2016 Neuswerk 1 en 2 ( Tinley)
Na een aantal zeer praktische opleidingen gericht op het “speuren naar geuren”, nu een verdieping in het theoretische aspect van neuswerk door honden.

* 2017 Transformatie coaching (Academie voor Holistisch Coachen, Amersfoort)
In november 2017 heb ik deze mens gerichte coachingsopleiding afgerond. Om u als honden eigenaar nog beter te kunnen begeleiden.

* 2019 Spiegelen met honden ( take the Leash/ Tanja van Doesburg)
In 2019 heb ik module 1 van de individuele opleiding spiegelen met honden bij Tanja van Doesburg gevolgd, deze kennis neem ik ook mee in mijn coachingstrajecten, evenals vele andere werkvormen die ik in de loop der tijd heb geleerd.

U ziet het: waar ik in 2007 breed startte, ben ik me toe gaan spitsen op het professioneel aanbieden van het begeleiden en coachen van hond en baas en geur- en speuractiviteiten met de hond. En hiermee is de cirkel echt rond: met de raakvlakken vanuit mijn ‘oude’ vak van verpleegkundige én mijn opleidingen, ervaringen, kennis en passie om honden te trainen. En zo leef ik mijn motto:

 “Let what you love be what you do”.