Reviews

Eyka kan hypo’s ruiken

Eyka kan hypo’s ruiken én hier op reageren zodat haar vrouwtje weet dat ze iets moet doen om niet in een coma te raken.

Eyka is een Schapendoes en ze is geboren op 30-1-2016.
Sinds de zomer van vorig jaar geeft Eyka al op verschillende plaatsen aan wanneer Carla een hypo heeft.
Aanvankelijk was het de doelstelling dat Eyka alleen in en rond het huis zou aangeven als ze een hypo bij Carla ruikt, maar later is Carla ook bezig gegaan met het trainen van Eyka in andere omgevingen.
Nu ruikt en geeft Eyka het overal aan als Carla een hypo heeft. Eyka gaat dan aan Carla haar huid likken, meestal aan haar hand.

Carla is heel trots dat Eyka dit kan en ze verteld er ook graag over aan andere mensen. Carla heeft al 45 jaar diabetes type I en na een artikel in een blad van een diabetes vereniging is ze op zoek gegaan naar iemand die kon helpen bij de training en is ze bij mij uitgekomen.
Carla geeft aan dat ze vooral de samenwerking met haar hond tijdens het oefenen fantastisch vindt. Ook vond Carla het leuk om tijdens de training van Eyka echt intensief met haar bezig te zijn. Het herkennen van de lichaamstaal van Eyka als ze een betekenis volle geur rook, was erg leuk om te ervaren. Het oefenen op allerlei verschillende plaatsen en onder allerlei verschillende omstandigheden vergt wel de nodige tijd, maar het is altijd met plezier gedaan. En dat is belangrijk, plezier hebben tijdens de samenwerking!

Carla en Eyka

Carla

Uniek

” Een kant en klare hond is in onze ogen ondenkbaar. Een diabetes patiënt is zo “uniek” in zijn levensstijl, dagritme en dus in zijn behoefte in wat de hond moet snappen dat een goede signaleringshond alleen met de eigenaar tegelijk, kan worden opgeleid. We maakten kennis, Sjoukje, Mexx, de andere mensen die belangrijk zijn voor Mexx en mij. We stelden een plan op…WAT is belangrijk voor mij, WAT kan Mexx aanleren, WAT moet de volgorde zijn. Sjoukje bracht de wensen en mogelijkheden EN de beperkingen bij elkaar en maakte er een mooi en haalbaar trainingsschema van”.

Frederick en Mexx

Frederick

Aart en Tosha

“Mijn hond waarschuwt mij als ik een hypo heb”.
Wil jij dat ook? Een diabetes-hulphond?
Omdat jouw hond jouw hypo misschien wel eerder ruikt dan dat jij het voelt…

Hier het verhaal van Aart en zijn Tosha…

Aart heeft Tosha aangeschaft omdat hij wegens zijn pensioengerechtigde leeftijd minder hoeft te werken en zo tijd heeft om een lang gekoesterde wens ( een eigen hondje) in vervulling te laten gaan.
Aart heeft ruim 30 jaar diabetes 1(suikerziekte).  Dit vraagt heel wat management.
Een groot risico bij mensen die diabetes hebben is dat hun suikerspiegel snel daalt en dat zij zo in een ‘hypo’ toestand geraken. In dat geval maak je een afwezige indruk, spreek je soms wartaal en kan je je bewustzijn verliezen. Als je op tijd weet dat je bloedsuikerspiegel daalt kan je het tij nog keren. Kortom het is zaak om op tijd te weten dat je een lage bloedsuikerwaarde hebt.
Aart vertelde mij ook dat hij soms niet aan voelt komen dat hij een dalende suikerspiegel heeft en zich niet bewust is van een mogelijk dreigende hypo. Dit wordt hypo- awareness genoemd.

Aart had op mijn site gelezen dat een hond een “hypo” of “hyper” kan ruiken. En dat klopt. Dus hij nam contact met mij op en we bespraken de mogelijkheden. “Kan Tosha mij waarschuwen als ik een hypo heb” was de vraag. Het gaat Aart niet om een officieel certificaat, pasje of hesje voor Tosha. Aart wil met de training graag het nuttige met het aangename en dat is zijn plezier om Tosha iets te leren, verenigen. We zien elkaar nu al meer dan één jaar regelmatig. De training gaat stap voor stap en op een manier die past bij de wijze van oefenen en leren die Aart en Tosha met elkaar hebben opgepakt. Vandaag waren ze er weer. Aart zei: “de training die ik bij je volg gaat eigenlijk meer dan 80% over mijn leerproces en dat gaat dan weer over hoe ik Tosha iets kan leren”. Aart zei mij dat hij elke les wel één of meerdere eyeopeners krijgt.

Aart kan zich een leven zonder Tosha niet meer voorstellen; zij is volgens hem als het ware een volwaardig gezinslid met de consequentie dat je ook tijd in haar moet steken. Dat betekent veel lopen en ook veel plezier hebben en daar hoort volgens Aart ook onder het met Tosha werken en haar te leren om op de geur van een hypo te reageren. Vandaag merkte Aart op dat hij onze trainingsafspraken ook waardeert omdat hij merkt dat hij naast de lessen in het trainen van Tosha, ook zich gecoacht voelt in zijn leven met diabetes.

Aart

Laat hieronder een review achter!

Verplicht